maandag 26 oktober 2009

Van der Hoeven: Nederland aantrekkelijke vestigingsplaats voor elektriciteitscentrales



Gisteren heeft de Stichting Natuur en Milieu het onderzoeksrapport ‘Duurzame ?’ aangeboden aan minister van der Hoeven (Economische Zaken). In de toekomst is er een te grote hoeveelheid aan stroom in Nederland. De stroom kan niet volledig in het buitenland worden afgezet. Volgens de stichting komt het halen van het kabinetsdoel van 20 procent duurzame energie in 2020 in gevaar.

Ambities

Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau CE Delft in opdracht van Natuur en Milieu. Van der Hoeven: ‘Het CE-rapport is een constructieve bijdrage aan het debat over duurzame energievoorziening. Het debat kan nu gevoerd worden op basis van feiten in plaats van ongefundeerde schrikbeelden.’

Nederland wordt vanaf dit jaar exporteur van elektriciteit. Volgens de minister is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor elektriciteitscentrales. De groei van elektriciteitsproductie komt vooral door de bouw van veel nieuwe kolen- en gascentrales. Van der Hoeven: ‘Het Kabinet heeft ambities: in 2020 20 % minder CO2-uitstoot, 20 % duurzaam energiegebruik en 2 % besparing per jaar. Deze ambities als opstap naar verdere verduurzaming na 2020. Uiteraard niet alleen in Nederland, maar als onderdeel van Europese en wereldwijde inspanning.’

8 opmerkingen:

  1. Sinds wanneer voert van der Hoeven "debatten"? Ze leest standaard de briefjes op die ze van haar beleidsambtenaren aangereikt krijgt (als het allemaal te moeilijk is om zelf te snappen, dat is in de meeste gevallen zo). Voor de rest strooit ze met algemene CDA vaagheden waar ze nooit op vastgepind kan worden en draait ze met alle winden mee om niet ergens op "gepakt" te "hoeven" worden.

    Die "vestigingsplaats Nederland" is met vol bewustzijn door EZ, GasTerra, de kolenlobby, de atoomlobby, het energie zuipende bedrijfsleven en hun lobbyisten, en bijna alle marktliberaliserings-fetisjisten uit VVD, CDA, D'66 en PvdA "gewollt" en gefaciliteerd met een van de ergste bureaucratische pakken "regelgevings-ellende" die je maar kunt voorstellen. De grote jongens weten de weg in die stapels onleesbaar papier via hun goed betaalde topjuristen, grijpen hun kans, smijten zo her en der een vieze centrale neer (om de stroomprijs lekker te kunnen drukken en consumptie te bevorderen), en helpen onze toekomst bij vol bewustzijn naar de kol(er)en.

    Duurzame opwekking is de klos, en van der Hoeven zal er niet mee zitten. Ze liegt als ze suggereert dat het anders zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoo, dat is een stevige reactie. Maar waarom gaan we uberhaupt een overschot produceren? We willen toch minder Co2 met elkaar, dat gaat in ieder geval met 'goedkope' (maar qua externe kosten dure) kolenstroom niet lukken. Waarom vraag ik mij af; ik kan maar een reden bedenken en dat is dat er paar clubjes nog even achterlijk veel geld kan worden verdiend. Over de ruggen van de Nederlander, want die moet, bij wet verplicht, de aanpassingen aan het hoogspanningsnet betalen. Dat die komen wanneer ons electrisch vermogen verdubbelt behoeft geen twijfel.
    Wat schieten we er mee op? We hebben met een kolencentrale nog steeds kolen nodig. Het produceert nog steeds een hoop Co2 en dan heb ik het nog niet over de luchtvervuiling.
    Een gemiddeld Duits gezin betaald 3 euro per maand voor 20% duurzame energie uit van die 'dure' (maar zonder externe kosten) zonnepanelen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Harmen, je beantwoort je vraag zelf al met precies het goede antwoord. Nederland faciliteert, door zeer geslaagde lobby, als een van de weinige landen nog de bouw van oude kolen- en gaszooi. De Nederlandse energiebedrijven worden niet voor niets een voor een opgekocht door grote buitenlandse energiegiganten; er valt hier nog veel geld te verdienen aan CO2 produceren.
    En dat inderdaad over de ruggen van de Nederlanders.
    Elektrische energie, opgewekt met steenkool, in (gigantische) overdaad produceren voor de export in tijden dat de CO2 productie enorm moet krimpen is niet te verkopen ... behalve in Nederland. Complete waanzin! is nog veel te zacht uitgedrukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onbegrijpelijk. Een aantrekkelijke vestigingsplaats faciliteren voor kolencentrales. En dat in een land wat het bij daadwerkelijk grote zeespiegelstijgingen nog benauwd kan krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. quote: "En dat in een land wat het bij daadwerkelijk grote zeespiegelstijgingen nog benauwd kan krijgen."

    Als ik aan een Duitser probeer te vertellen wat er in dit belachelijke poldermoeras allemaal gaande is zie ik tussen de regels door in keurig Hochdeutsch de spreekwoordelijke vinger op het voorhoofd wijzen, de oogbollen uit de kassen rollen, en het hoofd vol ongeloof schudden.

    Ook het Nederlandse subsidiesysteem voor "duurzame energie" is met geen mogelijkheid tussen Duitse oren te krijgen. Zo is in Duitsland de bijfik van dubieuze biomassastromen in fossiele centrales pertinent niet toegestaan binnen het superieure EEG. Over alle andere merites van het EEG (qua impact en keiharde realisatie compleet onvergelijkbaar aan de NL prutsregeling SDE, de laatstgenoemde is een "stimulerings"regeling onwaardig) publiceer ik al jaren op mijn site. To no avail, de NL politiek is stokdoof voor argumenten en blijft haar eigen rampzalige koers varen, ingefluisterd door duistere krachten met fossiel-nucleaire belangenboter op het hoofd.

    Vandaar dat ons land in Duitse publicaties ook terecht het graf in wordt genegeerd. Allemaal verspilde moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kolencentrales faciliteren?? We faciliteren toch ook niet de vuilstort voor heel west-Europa? Als we genoeg produceren voor ons zelf is het over voor de kolencentrales. Wat mij betreft zowaar liever import van stroom dan meer kolen centrales. Troep hebben we al genoeg. Afhankelijk van geimporteerde fossieltjes zijn we ook al genoeg. Als er nog iets nieuw gebouwd moet worden, dan is dat 100% groen!

    De vervuiler betaald. Voer dat priciepe eens in. Belasting verschuiven van inkomen naar vervuiling. Dan blijven die kolen wel buiten de deur en word het gelijk ook weer interessant om eens geld te gaan verdienen in Nederland.

    Overigens:
    Productie = Vervuiling
    Kennis = Hoge inkomens
    Wat wouden we ook alweer met Nederland? Misschien moeten we dat dan ook maar eens gaan faciliteren!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mensen, reageren hier is leuk, maar er wordt toch niks mee gedaan... reacties hier komen niet dicht genoeg bij de lekkere tweedekamer zitstoelen in de buurt.

    Ik wil GEEN (grijze) overproductie!
    Ik wil GEEN (grijze) stroom uitvoeren!
    Ik wil GEEN verhoging van de vastrechten, omdat een kolenboer wil exporteren...
    Ik wil WEL dat de 2020 doelstelling worden gehaald... (kansloze zaak als je het mij vraagt)
    Ik wil WEL duurzame energie!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij wonen op een afstand van 650 meter van het geplande windmolenpark in de Noordoostpolder.
    We worden onpasselijk van de foto boven dit artikel.
    Minister Van der Hoeven naait ons namelijk een oor aan.
    De molens worden ons door de strot geduwd zonder dat er sprake is van enige schadevergoeding.
    De geluidsoverlast zal onverdraaglijk zijn.
    We willen anoniem blijven, we zijn bang voor de boeren hier, de toekomstige eigenaren van de molens op het land.

    BeantwoordenVerwijderen