vrijdag 9 oktober 2009

Conferentie Over de Dijk: democratisering op z’n retour?


Op vrijdag 2 oktober jl namen 150 mensen deel aan een boeiende Over de Dijkconferentie over ontwikkelingssamenwerking en democratisering. De conferentie werd georganiseerd door de Eduardo Frei Stichting, de internationale stichting van het CDA.


In de jaren negentig was er sprake van een wereldwijde democratiseringsgolf. Dictaturen in Latijns-Amerika, Oost-Europa en Afrika werden één voor één vervangen door democratieën. Deze omwentelingen brachten hooggespannen verwachtingen met zich mee. Democratieën presteren 20% tot 40% beter dan autoritaire regimes op gebieden zoals levensverwachting, alfabetisering en economie.

Onbetwist blijft het feit dat democratisering een positief effect heeft op de ontwikkeling van de rechtsstaat en de individuele vrijheden van burgers. Maar verkiezingen alleen maken een land nog niet stabiel en democratisch. Denk daarbij aan Irak en Afghanistan.

Economische ontwikkeling blijft ook achter in veel democratische landen terwijl een land als China boomt. En gek genoeg heeft de Europese Unie nog steeds een dictatoriaal land – Wit Rusland – als buurman. Loopt de bevordering van democratie tegen haar grenzen?

Wilfried Martens sprak bevlogen over de rol van de Europese Unie, de verworvenheden en dat de Europese Unie een voorbeeld is voor landen elders in de wereld.

Dhr. Milinkevich, oppositieleider Wit-Rusland, sprak vanuit de Wit-Russische context. Hij benadrukte het belang van banden tussen de Europese Unie en Wit-Rusland. Echter, hulp van de EU moet wederkerig zijn: politieke gevangenen moeten dan vrijgelaten worden en er moeten meer vrijheden ontstaan. Op deze manier kan een regime, gebaseerd op angst en onzekerheden geleidelijk ombuigen naar een vrij en democratisch land.

Oud-minister van Buitenlandze Zaken, Ben Bot sprak over democratie in de nieuwe wereldorde. Recente ontwikkelingen geven hoop voor een meer geaccentueerde bevordering van democratie. President Obama’s speeches bij de Verenigde Naties en in Cairo op 4 juni illustreren de worsteling van de Amerikanen met één van hun fundamentele waarden, democratie. De invloed die de economische crisis op het democratiseringsproces zal hebben is tegelijkertijd ongewis.

De crisis leidde, volgens Bot, bij veel mensen tot de opvatting dat de staat belangrijk is en een sterke regering, die grip heeft op de markt, wenselijk is. Tegelijkertijd is Bot ervan overtuigd dat de tijd zal laten zien dat democratische systemen tot een kwalitatief betere besluitvorming zullen komen over de wijze waarop omgegaan wordt met de gevolgen van de crisis dan autocratische staatsystemen die per definitie niet gericht zijn op het afleggen van verantwoording aan hun bevolking.

De conferentie werd afgewisseld met workshops, waarin de deelnemers diepere kennis konden opdoen over democratie in Latijns-amerika, zuid-Caucasus. Maar ook de rol van stemwijzers en democratisering wereldwijd.

Partijvoorzitter Van Heeswijk sloot de conferentie af. In zijn toespraak beklemtoonde de partijvoorzitter dat het CDA ook in tijden van crisis pal staat voor ontwikkelingssamenwerking. Wel is een heroriëntatie nodig om de hulp efficiënter te maken en daardoor draagvlak onder de bevolking te behouden.

De toespraken staan binnenkort op www.overdedijk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten