vrijdag 16 oktober 2009

Definitie zware beroepen nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat precies de zware beroepen zijn waarvoor het kabinet een speciale regeling wil treffen. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) zei wel dat het om een 'heel beperkt aantal beroepen' gaat.

Het kabinet besloot vrijdag dat de AOW-leeftijd naar 67 jaar gaat. Voor zware beroepen komt een speciale regeling: mensen met zo'n beroep hoeven dat maximaal dertig jaar te doen. Na die dertig jaar moet hun werkgever ze een minder belastende functie aanbieden.

Het kabinet kan nog niet zeggen wat die zware beroepen zijn. "In de komende tien jaar hebben we de mogelijkheid te identificeren waar het om gaat", zei Donner, doelend op het feit dat de AOW-leeftijd dan pas daadwerkelijk wordt verhoogd.

In die tijd moeten mensen met een zwaar beroep zich er ook mentaal op voorbereiden dat zij op een gegeven moment iets anders moeten gaan doen, zei Donner. "Iedereen denkt altijd aan stratenmakers, maar denk ook eens aan bijvoorbeeld balletdansers. Die gaan nu al na hun 35ste iets anders zoeken."

Er komen ook speciale regelingen voor mensen die heel jong zijn begonnen met werken en voor werknemers die voor hun 65e werkloos of arbeidsongeschikt worden. Desondanks noemde Donner het AOW-plan 'vrij eenvoudig'.

1 opmerking:

  1. Politicus is strats natuurlijk ook een "zwaar beroep"
    Maar de zware beroepen worden toch afgeschaft?
    Laten we dan vast met de eerstgenoemde groep beginnen.
    Iemand die een zwaar beroep heeft uitgeoefend, kan natuurlijk ook moeiteloos ander, lichter werk doen. Qua opleiding en ervaring kunnen ze ongetwijfeld ook administratief werk doen. Of misschien wel politicus worden?
    Goede opleiding en passende hulpmiddelen zijn (bijna) altijd een betere oplossing. Voorkomen is immers beter dan genezen.
    Een andere aanpak zou ook nog kunnen: Bouw het omslagstelsel om naar een spaarsysteem. Dat doen we immers met de pensioenen ook.
    Guus Assmann

    BeantwoordenVerwijderen