zondag 27 september 2009

Einde aan informele sharia-rechtspraak

Den Haag
Afgelopen week sprak de Kamer met de minister van Justitie en de minister van Integratie over het mogelijk voorkomen van sharia-rechtbanken in Nederland. Dit zijn vormen van rechtspraak die plaatsvinden op basis van de islam in moskeeën door imams.


Dat kan betrekking hebben op het sluiten van huwelijken of erfrechtelijke kwesties. CDA-kamerlid Sterk: ‘Wij willen geen sharia-rechtbanken in Nederland. Parallelle rechtsstructuren die onze Nederlandse rechtsorde kunnen ondermijnen dragen niet bij tot een samenleving waarin we ons juist hard inzetten om iedereen een volwaardige plek te geven vanuit dezelfde rechten en plichten. Bepaalde interpretaties van het islamitische familie en erfrecht staan, zoals de brief ook zegt, haaks op de waarborgen voor juridische gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen zoals we die in Nederland kennen.’

Tijdens het overleg werd ook gesproken over het toenemende aantal informele islamitische huwelijken dat wordt gesloten in huiskamers. Sterk: ‘Ieder religieus huwelijk moet eerst formeel gesloten worden in het stadhuis. Bij dit type islamitische huwelijken gebeurt dat niet, maar voor onze wet zijn ze nog niet strafbaar gesteld.’ Bovendien blijkt uit onderzoek dat met name vrouwen die net in Nederland zijn slachtoffer kunnen worden van dit type verbintenis aangezien zij hieraan geen enkel recht kunnen ontlenen. De minister zegde toe dat hij komt met een voorstel tot aanpassing van de wet.

Bron: CDA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten